Poradna - Žaludeční vředy

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Gastroskopie

Dobry vecer,vcera jsem prodelala Fibroskopicke vysetreni a rada bych se zeptala co pro me vlastne nalez znamena.Prepisu tedy jak v lekarske zprave stoji: GASTROFIBROSKOPIE: Po aplikaci tabl.Sab.simplex a lokalni anestezii hrdla Xylocainem zaveden pristroj GIF-Q165 volne do sestupneho duodena.V bulbu duodena sliznice znacne prekrvena s edemem sliznice a deformaci jako obrazem bulbitidy,bez znamek krvaceni,stenozy,v D2 duodenu je nalez normalni.Pylorus je symetricky,funkcni.V antru,angulu a fundu je sliznice klidna intaktni.V mediogastriu smerem na zadni stenu plosna pepticka ulcerace kryta fibrinem 12mm,F III,bez stiogmat krvaceni- vzaty bio 3x.Tvarove zmeny zaludku nejsou.Kardie tesni kolem skopu.SLiznice v kardii je klidna.Hranice junkce je v normalni vysi.Jicen pak s normalnim nalezem. ZAVER: Bulbitis s edematosni deformaci bulbu duodena,pepticm,a ulcerace mediogastria,bez znamek krvaceni-bio,jinak normalni nalez v gastroduodenu i jicnu.Kontrolni gastroskopie dne 21.7. kdy vezmeme i bio cilene z D2 duodena k vylouceni celiakie./2 synove maji celiakii/ Prosim o prelozeni do cestiny a vysvetleni co to pro me znamena.Predem moc dekuji za odpoved.Romana Krejcova.

Odpovědi na otázku

Výsledky by mohly být tak za týden. Vzorky se rutinně odebírají pro potvrzení diagnózy vředu a vyloučení jiného onemocnění (nádor někdy může vypadat v endoskopii podobně, ale většinou má jinou lokalizaci a typický vzhled). Dále se v biopsii zkoumá přítomnost bakterie, která podporuje vznik vředů (helicobacter pylori), aby se případně nasadila antibiotická léčba. Rizika vředu jsou hlavně v případě, že se o něm neví, pak může dojít ke krvácení, prorůstání vředu do okolních struktur...Omeprazol je lék, který snižuje tvorbu kyseliny v žaludku, která spolu se zmíněnou bakteriií patří k hlavním činitelům poškozujícím sliznici žaludku a dvanáctníku.
Dobry vecer,moc Vam dekuji za Vasi odpoved,mam jeste jeden dotaz,jak dlouho trva histologicke vysetreni odebrane tkane???tedy kdy si mam zavolat ohledne vysledku a jake jsou rizika?Tedy na co se muze pri tomto rozboru odebrane tkane prijit?Pisete nalez vred zaludku.Jak zavazne je toto onemocneni?Byl mi nasazeny klidovy rezim a lek OMEPRAZOL 2x denne.
Gastroenterolog popisuje zánět v dvanáctníku (část tenkého střeva). Edém (otok) a překrveníslizinice jsou známky zánětu - bulbitidy. Dále je v nálezu vřed žaludku, který nekrvácí. Při vyšetření byla odebraná tkáň na histologické vyšetření, které dá podorbnější informace. Při kontrolní gastroskopii se zaměří ještě na odběr z dvanáctníku, bude to probíhat podobně.